B4Plastics wint eerste VLAIO Award dankzij positieve ecologische impact

Kim van der Heul en Leen Thys van B4Plastics

VLAIO heeft de eerste VLAIO awards uitgereikt in drie categorieën ecologische, sociale en economische impact. Catalisti-lid B4Plastics viel al meteen in de prijzen omwille van de ecologische impact van hun innovaties in de kunststoffen-sector.

Leen Thys en Kim van der Heul van B4Plastics mochten de allereerste VLAIO Award in de categorie ecologische impact in ontvangst nemen. Vlaams minister voor innovatie Jo Brouns feliciteerde hen daarbij uitvoerig. B4Plastics werd beloond omwille van de sterke missie om van biogebaseerde grondstoffen beter afbreekbare kunststoffen te produceren. Het bedrijf bouwt aan een technologieplatform voor de architectuur van biopolymeren op maat die liefst lokale grondstoffen gebruiken in een lokale productie.

“Duurzame bioplastics zijn een veelbelovend alternatief voor traditionele plastics. Onze materialen worden maximaal uit hernieuwbare grondstoffen gemaakt en zijn biologisch afbreekbaar zonder microplastics achter te laten”, reageerde Leen Thys tijdens de prijsuitreiking. “Het is voor vele mensen misschien moeilijk voor te stellen maar het begint met een grammetje nieuw materiaal in een labo om dan uit te groeien tot een demo-plant en productielijn. Dat is een heel groeiproces. Vandaag zijn we met deze VLAIO Award een voorbeeld op vlak van R&D, nu willen we de volgende stap nemen en een succesverhaal bouwen in de markt.”

Kim van der Heul (B4Plastics)

Het is B4Plastics menens met haar duurzame missie. Recent nog liet CEO Stefaan De Wildeman over het groeiverhaal van B4Plastics in de krant De Tijd het volgende optekenen: “Ik heb nooit één seconde angst gehad. Omdat ik overtuigd ben dat de wereld beter wordt met bioplastics uit groene en lokale chemie. Die missie is sterker dan mezelf.”

B4Plastics is als lid zeer actief binnen projecten die worden opgezet met de ondersteuning van Catalisti. Zo nam B4Plastics deel aan de projecten EnzymASE en Tune2Bio, die inzetten op het gebruik van biogebaseerde grondstoffen en de afbreekbaarheid van de nieuwe kunststoffen.

Proficiat B4Plastics!

Meer info