Deceuninck investeert 10 miljoen euro in nieuwe fabriek in Diksmuide

Diksmuide – Deceuninck is gestart met de bouw van een nieuwe fabriek op zijn bedrijfssite aan de Heernisse in Diksmuide. Deze nieuwe fabriek zal instaan voor een performante recyclage van oude pvc-ramen en -deuren en die tot nieuwe pvc-grondstoffen verwerken.

Het bedrijf Deceuninck is volop bezig met de bouw van een nieuwe fabriek op zijn bedrijfsterreinen die palen aan het stedelijke afvalbakkenpark.“Met deze nieuwe fabriek willen we meehelpen om de ecologische voetafdruk te verkleinen. We doen dit via de recyclage van oud en niet meer gebruikt pvc. Al dit gerecycleerd pvc-materiaal is de grondstof voor een hele reeks nieuwe designproducten in de bouwsector”, zegt Tom Driessens, bedrijfsverantwoordelijke voor de Deceuninck in Diksmuide. “Deze nieuwe grondstof wordt gebruikt voor de productie van ramen en deuren, plafonds, vensterbanken, tuintoepassingen, profielen voor dak- en gevelbekleding, ventilatieroosters en zonnewering.”

“Deze nieuwe fabriek kost zo’n 10 miljoen euro en zal in de loop van de maand september operationeel zijn. Deze investering zal op termijn vijftien extra jobs creëren.”

Al in 2012 is het bedrijf gestart met de recyclage van oude pvc-ramen en -deuren. “De voorbije jaren hebben we daaruit veel geleerd. We hebben nu een procedé ontwikkeld om het gerecycleerde pvc in zo’n zuiver mogelijke vorm te bekomen. Dit gebeurt via een hoogtechnologisch machinepark, dat grotendeels computergestuurd wordt. Uit onze grondstof zijn de heel kleine brokjes zand, steen en glas verwijderd. Hierbij speelt ons bedrijf een voorbeeldfunctie. Het is de bedoeling om dit productieproces op termijn in onze fabrieken buiten België uit te rollen’”, vervolgt Tom Driessens.

Het bedrijf Deceuninck werd 81 jaar geleden opgericht en produceerde toen bakelieten knopen en gespen. De hoofdzetel bevindt zich in Gits, maar er zijn bedrijven in twaalf landen. De groep telt 3.700 medewerkers en 4.000 klanten die afkomstig zijn uit 90 landen.

“We realiseren een omzet van 670 miljoen euro. We behoren op wereldvlak tot de top drie van pvc-designproducenten. Onze nieuwe fabriek zal jaarlijks 40.000 ton nieuwe pvc-grondstof produceren afkomstig uit de recyclage. Er wordt 24 uur per dag gewerkt en dit vijf dagen per week. Naast de pvc-grondstof afkomstig uit recyclage maken wij ook nieuwe grondstoffen aan”, aldus nog Jerome De Bruycker, manager voor Deceuninck voor West-Europa.

Bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180117_03305147