World Resources Forum zijn kunststoffen het duurzame materiaal van de toekomst

Brussel, 26 februari 2019 – Welk materiaal is door z’n veelzijdigheid en waardevolle eigenschappen onmisbaar om heel wat maatschappelijke uitdagingen succesvol aan te pakken en de circulaire economie op gang te trekken? Het antwoord? Kunststoffen zijn de duurzame materialen van de toekomst, maar dan moet de recyclagegraad omhoog en dient de problematiek van kunststofafval kordaat aangepakt te worden. Dat was de boodschap vandaag op het World Resources Forum in Antwerpen, één van de meest toonaangevende congressen over circulaire economie en duurzaam materialenbeheer in de wereld.

essenscia PolyMatters, de kunststofdivisie van de sectorfederatie van de chemie en life sciences, en Catalisti, de innovatiecluster voor chemie en kunststoffen, demonstreerden vandaag de duurzame toekomst van kunststoffen tijdens een workshop op het World Resources Forum. Daarbij toonden sectorbedrijven met praktijkvoorbeelden hoe zij aan de slag gaan met circulaire kunststoffen. Indaver gaf samen met Universiteit Gent een inkijk in de veelbelovende mogelijkheden van chemische recyclage. Jindal focuste op het belang om al in de ontwerpfase rekening te houden met een optimale recycleerbaarheid van verpakkingen. Total bouwt aan een innovatieplatform voor de hoogwaardige recyclage van polystyreen, een van de meest gebruikte kunststoffen.

We kunnen niet ontkennen dat kunststoffen vandaag met een negatief imago worstelen. Zo is de ‘plastic soup’ in de oceaan inderdaad een onaanvaardbaar probleem dat dringend moet aangepakt worden. Daar is iedereen het over eens en de kunststofindustrie neemt daarvoor ook haar verantwoordelijkheid”, zegt Saskia Walraedt, directeur essenscia PolyMatters. “Anderzijds is het moeilijk om je een leven zonder kunststoffen voor te stellen. Het is een erg divers en waardevol materiaal dat in heel wat uiteenlopende toepassingen onze samenleving helpt verduurzamen. Die toegevoegde waarde van kunststoffen blijft te vaak onderbelicht. Er is nood aan een sereen debat waarbij feiten en cijfers primeren op oppervlakkige conclusies.”

Om meer te lezen klik hier: http://www.essenscia.be/nl/PressRelease/Detail/17412