Van matras tot isolatiemateriaal: Recticel brengt circulaire economie in de praktijk

Innovatieproject van Catalisti resulteert in opstart van unieke pilootlijn bij Recticel

Brussel, 28 maart 2018 – De schuimvulling uit oude, gebruikte matrassen een tweede leven geven, bijvoorbeeld als isolatiemateriaal. Dat is op termijn het opzet van een unieke pilootlijn die vandaag bij Recticel in Wetteren is opgestart door Vlaams minister Philippe Muyters. De baanbrekende recyclagetechnologie is de voorbije jaren ontwikkeld tijdens een sectoroverschrijdend innovatieproject van Catalisti, de speerpuntcluster voor duurzame chemie en kunststoffen. De sector brengt zo de circulaire economie in de praktijk.

Bij Recticel mocht Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport, vandaag zowel de nieuwe labo’s van het Sustainable Innovation Department inhuldigen als een pilootlijn opstarten voor de recyclage van polyurethaan (PU) soepelschuim uit matrassen. In het Sustainable Innovation Department werken 100 R&D-medewerkers van Recticel voortaan samen in een ultramodern en duurzaam gebouw. Daar ontwikkelen ze in diverse labo’s nieuwe materialen en processen voor de verschillende divisies in de Recticel-groep.

De pilootlijn voor de recyclage van soepelschuim moet op termijn hergebruik van grondstoffen uit oude matrassen mogelijk maken. De technologie is de voorbije jaren ontwikkeld binnen het ALFIBOND-project van speerpuntcluster Catalisti, samen met Recticel, tapijtproducent Balta, machinebouwer Matthys Group, VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) en Centexbel, het onderzoekscentrum voor de textielindustrie.

Momenteel verwerkt Recticel al productieafval van PU-schuim tot akoestisch isolatiemateriaal. Zo ligt Simfofit, een materiaal voor geluidsisolatie in woningen, vandaag al in de doe-het-zelfzaak. Met de opstart van de pilootlijn wil Recticel nu nagaan of er nog andere recyclage-toepassingen mogelijk zijn. Zo anticipeert het bedrijf op de terugnameplicht voor matrassen die mogelijk vanaf 2021 wordt ingevoerd. Al dienen er daarvoor nog een aantal drempels op vlak van regelgeving en technologie overwonnen te worden.

Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport. “Recticel bewijst de meerwaarde van anders denken over “afval” en anders omgaan met grondstoffen en materialen. Het is fantastisch om te zien dat het bedrijf proactief nadenkt over de toekomstige terugnameplicht voor matrassen, en daarvoor resoluut inzet op dé Vlaamse grondstof bij uitstek: onze hersenen. Recticel maakt echt het verschil dankzij innovatie en de focus op circulaire economie. Maar ook de toegevoegde waarde van Catalisti valt niet te ontkennen: de samenwerking tussen onderzoek en industrie maakte de technologie van de pilootlijn mogelijk. Dat is exact waarvoor we de speerpuntclusters in het leven geroepen hebben.”

Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder essenscia vlaanderen: “Met de opstart van deze unieke pilootlijn trekt Recticel duidelijk de kaart van de circulaire economie. Het is een prachtig voorbeeld van de manier waarop Catalisti kennis omzet in economische meerwaarde. Bij Recticel zie je ook de chemie in zijn meest concrete vorm: isolatie, matrassen, lichtgewichtkunststoffen. Het zijn materialen die extra comfort bieden, maar die tijdens hun gebruiksfase vaak ook energie besparen en de CO2-uitstoot beperken.”

Jan Van Havenbergh, Managing Director Catalisti: “Deze investering van Recticel toont aan dat de aanpak van Catalisti werkt. De omschakeling naar een circulaire economie is een belangrijke maatschappelijke uitdaging. Als speerpuntcluster spelen we hierin een cruciale rol door open innovatie te stimuleren waarbij kleine en grote ondernemingen uit diverse sectoren samenwerken met kennisinstellingen. Met resultaat, want heel wat partnerbedrijven hebben recent investeringen in pilootlijnen, labo’s en R&D-centra gerealiseerd of aangekondigd.”

Bekijk ook de videoreportage over de nieuwe pilootlijn bij Recticel: