Ontex bouwt capaciteit om jaarlijks 80 miljoen chirurgische mondmaskers te produceren

Ontex, de toonaangevende producent van persoonlijke hygiëne-artikelen uit Aalst, kondigt plannen aan om tegen september 2020 te starten met de productie van mondmaskers, met een capaciteit van ongeveer 80 miljoen IIR-type chirurgische mondmaskers per jaar. Bij het opzetten van deze productiecapaciteit werd Ontex ondersteund door de recent opgerichte werkgroep omtrent professionele mondmaskers, geïnitieerd door de Vlaamse Regering en gecoördineerd door Catalisti.

“We investeren in de productie van chirurgische mondmaskers ter ondersteuning van zorgverleners en andere essentiële werknemers”, aldus Annick De Poorter, Vice President van Ontex voor R&D, Kwaliteit en Duurzaamheid. “We willen de mensen helpen beschermen, ook de werknemers van Ontex, die de maatschappij draaiende houden door essentiële goederen en diensten te leveren.”

De chirurgische mondmaskers van het IIR-type, die gewoonlijk in ziekenhuizen worden gebruikt, zullen volgens de geldende voorschriften worden gemaakt op een productielijn in de fabriek van Ontex in Eeklo. Ontex heeft hiervoor een gespecialiseerd machinepark besteld en leidt het personeel op om zich te laten certificeren voor de productie. Zo kan in september, of vroeger, gestart worden met de eigenlijke productie van mondmaskers.

De nieuwe productie is een eigen initiatief van Ontex, ondersteund door de recent opgerichte werkgroep omtrent professionele mondmaskers waarin Catalisti een coördinerende rol speelt. De productiecapaciteit wordt uitgebouwd zonder overheidssubsidie.

Om zorgverleners en andere essentiële werknemers vóór september de mogelijkheid te bieden om gezichtsmaskers te kopen, biedt Ontex de lokale autoriteiten een rechtstreeks contact met een vertrouwde leverancier van mondmaskers, die het bedrijf ook zelf gebruikt. Ontex verleent deze bijstand in de mate van het mogelijke, aangezien sommige overheden strenge regels hebben waarbij alleen hun bevoegde overheden het recht hebben om de aanschaf van beschermingsmiddelen tegen COVID-19 te coördineren.