Katalysator zet via zonlicht CO2 om naar methaan

Onderzoekers van UHasselt en het Nederlandse TNO hebben een innovatief concept ontwikkeld om zonlicht direct te gebruiken als ‘brandstof’ om chemische processen aan te drijven. Hierbij zijn ze erin geslaagd om CO2 bij lage temperatuur en met zonlicht als duurzame energiebron om te zetten naar de brandstof methaan.

Het zonlicht wordt met een uitzonderlijk hoge efficiëntie van 55% gebruikt. Deze innovatie kan gelijktijdig bijdragen aan de transitie van fossiele brandstoffen naar duurzame energie en aan de vermindering van CO2 uitstoot. Dit is gepubliceerd in dit wetenschappelijke artikel van prof. dr. Pascal Buskens (TNO en Universiteit Hasselt), prof. dr. Marlies Van Bael (Universiteit Hasselt) en hun medewerkers.

Uitzonderlijk hoge efficiëntie

De bereikte resultaten zijn bijzonder omdat een ongewenst afvalproduct, namelijk CO2, met behulp van zonlicht wordt omgezet naar methaan als bruikbare brandstof. Daarbij wordt 55% van de energie uit het zonlicht gebruikt. Dat is een uitzonderlijk hoge efficiëntie. Conventionele fotokatalysatoren gebruiken in de meeste gevallen alleen het UV deel van het zonlicht, waardoor een groot deel van het licht niet gebruikt wordt en de efficiëntie veel lager is. Met het door TNO en de Universiteit Hasselt ontwikkelde concept wordt methaan geproduceerd met alleen zonlicht als energiebron en bij lage temperatuur en lage druk.

Om meer te lezen klik hier: https://www.uhasselt.be/UH/IMO-Actual/Actual-News/News2019/CO22methane.html