Chemiesector is de gangmaker voor de circulaire economie

Als de circulaire economie ergens haar oorsprong vindt, dan wel in de chemiesector. Dat zegt Saskia Walraedt, kersvers directeur van essenscia PolyMatters. “We willen gangmaker zijn voor de omslag naar een kringloopeconomie.”

Anne Vandenbosch en Pascale Martello | 17 april 2018

Basf Antwerpen Overview 2

©Basf

“De manier waarop chemiebedrijven de nevenstroom van de ene productie-installatie inzetten als grondstof voor een andere, is circulaire economie avant la lettre”, zegt essenscia.

De moeder van alle industrieën, zo wordt de chemiesector weleens genoemd. Niet onterecht, want heel wat sectoren zijn afhankelijk van bouwstenen die uit de chemie- en kunststoffensector komen. En ook hun duurzaamheid wordt erdoor bepaald. De chemiesector moet gezien haar milieu-impact leidend zijn in de omschakeling naar de circulaire economie. Maar ze biedt ook meer dan een deel van de oplossing, zegt Saskia Walraedt. Voor een visie-interview over de rol van de chemische industrie in de economie van de toekomst zijn we bij haar aan het juiste adres. Gepokt en gemazeld in het CSR-vak – Saskia Walraedt was zes jaar lang duurzaamheidsadviseur bij essenscia – schopte ze het begin dit jaar tot directeur van essenscia PolyMatters, de kunststofdivisie van de sectorfederatie van de chemie en life sciences.

Om meer te lezen klik hier: https://susanova.be/artikels/chemiesector-is-de-gangmaker-voor-de-circulaire-economie