PERSBERICHT: Chemie- en kunststofsector pioniert met interregionale innovatieprojecten

Brusselse, Vlaamse en Waalse overheidsinstanties openen grenzen voor innovatie

Brussel, 28 september 2018 – Brusselse, Vlaamse en Waalse ondernemingen die binnen eenzelfde innovatieproject samenwerken met steun van de overheid. Het lijkt een evidentie, maar tot op heden was dit onder strikte voorwaarden enkel mogelijk voor kmo’s. Onder impuls van de chemie- en kunststofsector zetten de bevoegde overheidsinstanties voortaan hun gewestgrenzen open om ook gezamenlijke innovatieprojecten tussen grotere bedrijven en kennisinstellingen uit de verschillende landsdelen te ondersteunen. Hiervoor is vandaag een uniek princiepsakkoord ondertekend door Catalisti, de Vlaamse speerpuntcluster voor chemie en kunststoffen, Greenwin, de Waalse innovatiecluster voor duurzame technologieën, en de regionale overheidsorganisaties VLAIO, SPW Recherche en Innoviris.

De kracht van innovatie schuilt in samenwerking: tussen grote bedrijven en kmo’s, tussen ondernemingen en kennisinstellingen, tussen partners uit binnen- en buitenland. In België toont het kmo-programma Bel-SME aan dat ook interregionale samenwerking tussen partners uit de verschillende gewesten economische en maatschappelijke meerwaarde biedt. Op vraag van de chemie- en kunststofsector worden dergelijke ‘grensoverschrijdende’ innovatie-projecten nu ook mogelijk voor grote bedrijven en clusterprojecten. De agentschappen van de drie gewestelijke overheden – VLAIO (Vlaanderen), SPW Recherche (Wallonië) en Innoviris (Brussel) – zetten daarvoor een gecoördineerde samenwerking met aangepaste procedures op poten.

Het blijft bovendien niet enkel bij theoretische principes en mooie verklaringen. Catalisti en Greenwin organiseren vandaag al in Edegem een matchmaking-event om ondernemingen en kennisinstellingen uit Brussel, Vlaanderen en Wallonië met elkaar in contact te brengen. De chemie- en kunststofsector streeft ernaar om zo snel mogelijk de eerste interregionale innovatieprojecten op te starten.

Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder essenscia vlaanderen, sectorfederatie van de chemie en life sciences: “Innovatie stopt niet aan de grenzen van de drie gewesten in ons land. De chemie en kunststoffen is een strategische sector voor de verschillende regio’s en we zijn blij dat de overheid onze vraag steunt om interregionale innovatieprojecten te kunnen opzetten. Dit samenwerkingsmodel kan een inspiratie zijn voor andere industrietakken.”

Jan Van Havenbergh, Managing Director Catalisti, speerpuntcluster voor chemie en kunststoffen: “We botsten binnen onze innovatieprojecten soms letterlijk op grenzen. Het is een goede zaak dat we die muren nu slopen om onze krachten te bundelen en kennis te delen. Meer samenwerking leidt tot meer innovatie. Daar wordt iedereen beter van.”

Bart Candaele, waarnemend administrateur-generaal VLAIO (Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen), Katrien Mondt, Directeur Generaal Innoviris (Het Brussels Instituut voor Onderzoek en Innovatie) en Rose Detaille, Inspecteur Generaal van het Departement Onderzoek en Technologische Ontwikkeling van de Waalse Overheidsdienst (SPW Recherche): “Vlaanderen, Wallonië en het Brussels Gewest maken vandaag duidelijk dat ze de klant centraal stellen en dat onderlinge grenzen geen rol spelen in de gezamenlijke wens om bedrijven te steunen om te innoveren. Dat zal op termijn alle drie de gewesten ten goede komen.”