Is dat stukje kip of vis nog eetbaar? Vraag het aan de sensor: CheckPack

Kan je de versheid van je voedsel meten als het nog in de verpakking zit? Ja, met een sensor zelfs. Een consortium van de Universiteit Gent, de VUB, de KU Leuven en de Radboud Universiteit Nijmegen ontwikkelt een high tech meettoestel, maar er is nog wel even werk.

Alles draait om een zogenoemde “optische sensor”. Die wordt in een voedselverpakking gestopt. Noem het plastic, een folie, een cellofaan. En veel producten komen in aanmerking: “Denk maar vooral aan verse producten. Dus bijvoorbeeld gesneden groeten, sla, wortelen, maar zeker ook vlees of vis. “En ja, zuivel kan ook”, getuigt onderzoeker Mike Vanderroost van de UGent.

“De sensor is zeer klein, de grootte van een zandkorrel ongeveer. Die brengen we in in de verpakking en die sensor kan dan vertellen of het eten nog oké is of niet. Hoe dan? Dat gebeurt met een lichtscanner. Die stuurt licht uit dat al dan niet zal botsen op molecules, en dat kan dan wijzen op voedselbederf. Het licht keert terug naar de scanner en op basis van het verschil in lichtintensiteit  zal de sensor wijzen op bederf of niet. Opeten of niet dan dus”, zegt Vanderroost. Fysica alom dus voor de gezondheid van de consument en de voedselveiligheid in het algemeen.

Maar het is een werk van lange adem, getuigt Vanderroost ook: “Die scanner is er nog niet, aan de ontwikkeling van de sensor is er ook nog heel wat werk. We zijn al 10 jaar aan het werk, en ik schat dat alles af is en klaar om tot bij de consument te brengen over 10 á 15 jaar. Maar het komt er.”

Geduld dus, maar er komt dus een tijd dat een houdbaarheidsdatum op zich over datum zal zijn. Een sensor vertelt de consument dan of dat stukje kip, dat sneetje salami of die portie gemengde sla nog eetbaar is, of niet. De voedselproducenten kunnen al beginnen na te denken.

Bron: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/10/24/is-dat-stukje-vlees-of-vis-nog-eetbaar–vraag-het-aan-de-sensor/

http://www.checkpack.ugent.be/