Concurrentiekracht, duurzaamheid en talent staan centraal in verkiezingsmemorandum essenscia

Vlaamse partijvoorzitters in debat over toekomst van de chemie en life sciences

Brussel, 14 november 2018 – Chemie en life sciences: dé formule voor meer welvaart en meer welzijn. Onder die titel heeft essenscia gisteravond haar memorandum voor de regionale, federale en Europese verkiezingen van 2019 voorgesteld. Drie basisprincipes zijn daarbij essentieel: competitiviteit, duurzaamheid en talent. Want hoe sterker de internationale concurrentiepositie, hoe meer innovaties voor een betere wereld, hoe meer jobs voor jong talent. Op het jaarevent van essenscia vlaanderen gingen de partijvoorzitters van de vijf grootste fracties in het Vlaams parlement met elkaar in debat over energie, logistiek, circulaire economie, innovatie en onderwijs; stuk voor stuk cruciale thema’s voor de chemie en farma.

Wouter Beke (CD&V), Meyrem Almaci (Groen), Bart De Wever (N-VA), Gwendolyn Rutten (Open Vld) en Yasmine Kherbache (sp.a), als vervangster voor John Crombez. Deze vijf politieke kopstukken gingen gisteravond in Antwerpen in debat over de toekomst van de chemie en farma in Vlaanderen. De inhoudelijke leidraad werd gevormd door de 90 sectorspecifieke beleidsvoorstellen uit het verkiezingsmemorandum van essenscia.

Zo pleit essenscia voor een robuust energiemodel waarbij de bevoorradingszekerheid, de betaalbaarheid en de milieudoelstellingen in evenwicht zijn. De chemie en life sciences vraagt ook een meer klantgericht infrastructuurbeheer voor meer goederentransport via pijpleiding en binnenvaart en een verdubbeling van het spoorvervoer. Voor de klimaatuitdaging is een globale aanpak nodig waarbij de industrie in Vlaanderen alle kansen krijgt om duurzame innovaties te ontwikkelen voor het gebruik van CO2 als grondstof, de waterstofeconomie en duurzame groene warmte. Voor een succesvolle omschakeling naar een circulaire economie moet de recyclagegraad van kunststoffen omhoog, bijvoorbeeld via chemische recyclage.

Een van de grootste uitdagingen voor de komende jaren is wellicht het aantrekken van talent. Nog te weinig jongeren kiezen voor technische of wetenschappelijke studies. Meer inzetten op STEM (Science, Technologie, Engineering, Mathematics) en de uitbreiding van duaal leren naar het hoger onderwijs is daarom nodig. Om het nijpend tekort aan vakleerkrachten aan te pakken vraagt de chemie- en farmasector om een eenvoudig systeem uit te werken waarbij ervaren medewerkers uit de industrie hun kennis kunnen delen voor de klas. Een gespecialiseerd opleidingscentrum voor de farma kan een bijkomende troef zijn om meer investeringen aan te trekken.

Tot slot vraagt essenscia meer innovatiesteun voor risicovolle piloot- en demoprojecten om beloftevol onderzoek op te schalen naar industriële productie. De sector is ook vragende partij voor een doorgedreven innovatiefocus op duurzame chemie en kunststoffen aan de universiteiten en onderzoekscentra, afgestemd op maatschappelijke uitdagingen zoals de circulaire economie en koolstofvriendelijke energie en grondstoffen. Door hier jaarlijks 25 miljoen euro in te investeren, voor minstens 15 jaar, kan Vlaanderen uitgroeien tot een internationale topregio waar de chemie van de toekomst vorm krijgt.

De chemie en farma doet het goed in Vlaanderen. Op twee jaar zijn er 1.700 jobs bijgekomen en de sector blijft internationale investeringen aantrekken. Maar dat wil niet zeggen dat de uitdagingen minder groot zijn. Het is op heel wat beleidsdomeinen hoog tijd om gedurfde keuzes te maken. Hoe zorgen we ervoor dat een hoogtechnologische en kennisgedreven industrie met wereldwijde impact en uitstraling hier bij ons in Vlaanderen kan blijven produceren, innoveren en jobs creëren. Dat is de inzet. Dit memorandum is een uitgestoken hand naar iedereen die wil meewerken aan een mooie toekomst voor de sector van de toekomst”, zegt Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder essenscia Vlaanderen.

Download het essenscia verkiezingsmemorandum

Meer info:
Gert Verreth, Head of Communication essenscia, 02 238 99 12, 0477 46 42 27, gverreth@essenscia.be
Isabelle Van Lint, Communication Advisor essenscia, 02 238 97 86, 0478 74 33 12, ivanlint@essenscia.be

http://www.essenscia.be/nl/PressRelease/Detail/17283